Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vuosi 2018 yhteenveto

Lisätty 20.11.2018

Huomaan, että blogia on (taas) päivitetty hyvin laiskasti ja vuosi on hujahtanut ihan huomaamatta, joten kirjoitetaanpa koko vuoden kuulumiset samalla kertaa. Ihan vuoden alussa Taika steriloitiin ja haavan umpeutumisen kanssa oli vähän ongelmaa, mutta sen jälkeen ei ole lääkärissä tarvinnut vierailla. Niinpä olemme saaneet harrastaa ilman terveyshuolia. Tämä on sen verran harvinaista herkkua minun koirauralla, että nautitaan tästä! 

Taikan kuulumiset

Taikan kanssa Rallysta on tullut meidän päälaji. Tämän vuoden projektimme oli oikean puolen haltuun saaminen, koska viime vuonna oikean puolen tekeminen oli kovin eri tasolla kuin vasen puoli. Pitkään minusta tuntui, ettei Taika sisäistä oikean puolen oikeaa käännöstä ikinä, mutta sitten se vaan loksahti kohdalleen alkuvuodesta. Niinpä sitten varsin nopeassa tahdissa kävimmekin kolme VOI-luokan tulosta hakemassa pistein 91, 83 ja 93 p. Viimeinen kisa oli syyskuussa Pieksämäellä ja sieltä mukaan saimme myös ykköspalkinnon ja RTK3-koulutustunnuksen. Tuntui tosi hyvältä!

Harkitsin vielä testauttavani meidän MES-luokan tasonkin rallyssa loppuvuonna (vaikka kaikki tehtävät ei täysin hallussa olekaan), mutta sitten tuli tieto, että käytösruutu poistuu ensi vuonna säännnöistä ja koska 3 minuutin seisomisharjoitukset eivät kiehtoneet, emme aio tänä vuonna enää kisata. Mutta jos vain Taika terveenä säilyy, niin ensi vuonna on tarkoitus startata mestarissa.

TOKO-puolella ei mennyt ihan putkeen Taikan kanssa. Meillä oli jälleen vireongelmaa ja laahustimme muutaman kokeen AVO3-tuloksen arvoisesti, mutta sen parempaan emme yltäneet. Loppuvuonna olisin vielä kokeeseen mennyt, mutta missasin ilmoittautumisen kotikisaan, joten ensi vuonna sitten. Jos saamme TK2-koularin kasaan, niin sitten Taika saisi keskittyä pelkästään rallyyn. 

 

Nuolen vuosi

Nuolen kanssa saimme alkuvuodesta tunnustuksia Suomen Landseeryhdistykseltä, kun palkittiin 2017 menestyneitä landseereja. Nuoli oli Vuoden Harrastuskaveri, joka jaetaan eri lajien menestymisestä kokonaisuutena ja vuoden VEPE-lupaus. Erityisesti vuoden harrastuskaverin arvonimi lämmitti sydäntä. 

Tänä vuonnakaan emme ole varsinaisesti laiskotelleet vaikkeivät kaikki suunnitelmat ihan toteutuneetkaan.

VEPE-kaudella Nuoli teki AVO-luokassa todella varmaa työtä. Harmi vaan, että muuten täydellisten suoritusten lomassa se myös hyvin varmasti piti kiinni pelastusrenkaan köydestä, kun köysi olisi pitänyt luovuttaa veneelle. Siinä menikin sitten aika monta ykköstulosta sivu suun ja kolmostuloksia sateli. Yhden AVO1-tuloksen saimme sentään ja lisäksi rotumestaruuskokeessa voitimme AVO-luokan mestaruuden. Ensi kesänä jatkamme siis irrotusharjoituksia.

TOKOn puolella haimme heti alkuvuodesta Joensuusta viimeisen ALO1-tuloksen ja TK1-koulutustunnuksen. Sen jälkeen olemme treenailleet pikku hiljaa AVO-luokkaa kuntoon. Kyllä se siitä, mutta ihan vielä emme ole koevalmiudessa.

Rallylssa suoritimme tänä vuonna Nuolen kanssa AVO-luokan ja saimme RTK2-koulutustunnuksen. AVO-luokka sujui tosi hienosti ja kaikista kisoista saimme vähintään 90 pistettä. VOI-luokassa onkin sitten enemmän tekemistä. Tosin olisin kyllä vielä loppuvuonna käynyt kokeilemassa onnea VOI-luokassa Nuolen kanssa, mutta nyt alkoivat juoksut, joten palaamme asiaan ensi vuonna. 

Näyttelypuolella Nuoli kävi keväällä muutamassa näyttelyssä ja syksyllä toisen rupeaman. Mukavasti  meillä on mennyt näyttelyareenoillakin. Ekan CACIB saimme ja lisäksi Nuoli oli ROP Helsingistä toukokuussa (tuomarina Matti Tuominen). Syksyllä kävimme sitten menestyksekkäästi Virossa Tarton kv-näyttelyssä, josta 2 x ROP, CACIB tuomisina. Näin ollen Nuoli sai myös Viron valionarvon, tosin tittelin vahvistus  vielä odottelee itseään. 

Kävin myös Nuolen kanssa lokakuussa MH-kuvauksessa Uuraisilla. Kuvaajina olivat Arja Jauhiainen ja Anna Aaltonen. Nuoli kävi aika kierroksilla, kun nappasin sen autosta ja lähdimme kuvaukseen. Se näkyi hermostuksena erityisesti kuvauksen alussa, kun 1-osiossa Nuoli haukkui käsittelijälle eikä mennyt oma-aloitteisesti hänen luokseen. Niinpä sitä ei käsitelty ja siksi kohtaan 1c tuli 1, minkä teksti antaa väärän kuvan tilanteesta. Tuomari kuitenkin kirjoitti erikseen kuvauspöytäkirjaan, että koira ei ole aggressiivinen. Muuten kuvaus meni aika odotetusti. Nuolen perusluonteenpiirteet eli leikkisyys ja uteliaisuus mutta toisaalta itsevarmuuden puute pelottavissa tilanteissa näkyi testin aikana. Olin kuitenkin ehkä jopa hieman yllättynyt siitä, miten Nuoli toipui eri tilanteista eikä sille  jäänyt tehtävien jälkeen jännitys päälle. 

Kaiken kaikkiaan ihan mielenkiintoinen kokemus, joka ei tuonut suuria yllätyksiä siihen verrattuna, mitä odotin.

Kaikki osiot videoitiin ja ovat nähtävillä:

Kontakti + leikkiTakaa-ajo 1Takaa-ajo 2

Ja sitten tulokset osa-alueittain 

NimiPisteet 
  1a Kontakti, tervehtiminen
4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
4
  1b Kontakti, yhteistyö
3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta
3
  1c Kontakti, käsittely
1 Torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra/ei tehdä loppuun
1
  2a Leikki 1, leikkihalu
4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
4
  2b Leikki 1, tarttuminen
3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
3
  2c Leikki 1, puruote ja taisteluhalu
2 Tarttuu viiveellä - irrottaa/pitää, ei vedä vastaan
2
  3a1 Takaa-ajo 1
3 Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista
3
  3b1 Tarttuminen 1
2 Ei tartu, nuuskii saalista
2
  3a2 Takaa-ajo 2
4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
4
  3b2 Tarttuminen 2
2 Ei tartu, nuuskii saalista
2
  4 Aktiviteettitaso
4 Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen
4
  5a Etäleikki, kiinnostus
3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
3
  5b Etäleikki, uhka/aggressio
1 Ei osoita uhkauseleitä
1
  5c Etäleikki, uteliaisuus
5 Saapuu avustajan luo suoraan ilman apua
5
  5d Etäleikki, leikkihalu
2 Ei leiki - osoittaa kiinnostusta
2
  5e Etäleikki, yhteistyö
3 On kiinnostunut leikkivästä avustajasta
3
  6a Yllätys, pelko
3 Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
3
  6b Yllätys, puolustus/aggressio
1 Ei osoita uhkauseleitä
1
  6c Yllätys, uteliaisuus
4 Menee haalarin luo, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin
4
  6d Yllätys, jäljellejäävä pelko
1 Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
1
  6e Yllätys, jäljellejäävä kiinnostus
1 Ei osoita kiinnostusta haalariin
1
  7a Ääniherkkyys, pelko
3 Väistää kääntämättä pois katsettaan
3
  7b Ääniherkkyys, uteliaisuus
3 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja seisoo sen vieressä
3
  7c Ääniherkkyys, jäljellejäävä pelko
2 Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla
2
  7d Ääniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus
1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan
1
  8a Aaveet, puolustus/aggressio
1 Ei osoita uhkauseleitä
1
  8b Aaveet, tarkkaavaisuus
3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
3
  8c Aaveet, pelko
3 On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
3
  8d Aaveet, uteliaisuus
1 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois/Ei mene ajoissa
1
  8e Aaveet, kontaktinotto aaveeseen
4 Ottaa itse kontaktia avustajaan
4
  9a Leikki 2, leikkihalu
4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
4
  9b Leikki 2, tarttuminen
3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
3
  10 Ampuminen
3 Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen
3

 

Muuta mainittavaa vuoden varrelta

Muita tähtihetkiä on ollut muun muassa reissumme Ahvenanmaalle katsomaan Taikan Altto-poikaa (Helkavuoren Taikahuilu). Altto oli aikamoisesti venhtänyt sitten viime näkemän ja meitä oli vastassa ihana jättiläinen! Altto oli  todella komea ilmestys ja mukava luonteeltaan. Nuoli oli meillä matkassa mukana, joten sisarukset pääsivät myös leikkimään yhdessä. Tästä kuvasta näkyy hyvin, miten pieneltä Nuoli näyttää Alton rinnalla.

Nuoli ja AlttoNuoli ja Altto

 

AlttoAltto

 

Toinen iso uroksemme Pomo (Helkavuoren Taika-ampuja) kävi jalostustarkastuksessa ja todettiin jalostuskelpoiseksi yleisarvosanalla EH. Komea ja miellyttävä koira Pomo onkin ja lisäksi terve. Pomolla riittää energiaa, mutta se osaa myös rauhoittua ja on hyvin ihmisystävällinen. Toivon, että Pomoa käytettäisiin jalostukseen, koska tämä sisarusparvi pentue on kokonaisuudesssaan hyvin terve ja Pomo on sekä luonteeltaan että ulkonäöltään hyvä kokonaisuus. Pomolla Lonkat B/A, kyynärät 0/0, DM ja MD free ja koira täyttää suomen Landseeryhdistyksen jalostustoimikunnan vaatimukset.

Jos Pomon käyttö jalostukseen kiinnostaa, niin ota yhteyttä minuun. 

 

Pomo Pomo

 

Lisäksi Joensuun kasvattimme Maisa kävi marraskuussa Jyväskylän NORD-näyttelyssä kehässä ja kaunis Maisa saavutti NORD-SERTin ja oli ROP, Onnea!