Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pentuesuunnitelmat selkiintyvät ja tokoilua

Lisätty 07.06.2020

Alkuvuosi on ollut hyvin erilainen kuin oli tarkoitus koiraharrastusten näkökulmasta. Vuoden alussa ehdimme yhdet rallytokokisat käydä koirien kanssa ja sitten korona pisti koirakokeet jäihin. Osittain tauko ehkä on ollut hyvästäkin, koska Nuolen kanssa päätin keskittyä tokon treenaamiseen kotioloissa, kun ryhmätreenit jäivät tauolle ja kalenteri tyhjeni muutenkin. Kokeita olisi ollut kalenterissa useampikin, mutta ne kaikki peruuntuivat tai siirtyivät.

Nuolelle TOKO AVO1 -tulos ja KPNuolelle TOKO AVO1 -tulos ja KPNyt kun kesäkuun alusta toko sai taas jatkua, pääsimme kokeilemaan tasoamme Haukkuvaaran tokokokeessa, jonka piti alun perin olla jo maaliskuussa. Tuomarina kokeessa oli Marjo Halmiala. AVO-luokan liikkeet olivat kolmessa osassa: ensin paikallaan istuminen ryhmässä, toisessa osassa seuraaminen, luoksetulo, liikkeestä seisominen, ruutu ja estehyppy. Lopuksi vielä nouto, liikkeestä istuminen, kaukokäskyt ja merkin kierto. Ennen ryhmäliikettä Nuoli oli vähän malttamaton ja haukkuvainen, mikä on tyypilistä sille. Mutta kun pääsimme halliin, niin haukkuminen lakkasi ja liike sujui hyvin. Ainoa virhe oli Nuolen istuma-asennon vaihtaminen liikkeen aikana.

Toinen osio meni kaiken kaikkiaan aika kivasti. Seuraaminen oli hyvä kokonaisuus, luoksetulo ja seisominen samoin. Ruudussa Nuoli bongasi hyvin ruudun ja asettui oikeaan paikkaan. Jouduin kuitenkin antamaan kaksoiskäskyn maahanmenoon, siitä miinuksia. Hyppy oli mallikas.

Kolmanteen osioon mennessä Nuoli ei vaikuttanut oikein keskittyneeltä ja sivulle tulot oli vähän haluttomia. Ensimmäinen liike nouto meni kuitenkin hyvin vaikkemme kymppiä saaneetkaan. Samoin liikkeestä istuminen meni hyvin. Kaukoihin mennessä Nuolen lähtöasento oli vino ja kun se meni maahan, niin se päätyi lonkka-asentoon makuulle ja ajattelin, että tuosta ei istumaan nousta mitenkään (samaa oli miettinyt tuomarikin). Mutta yllätys, Nuoli nousi istumaan (lonkka-asentoon) yhdellä käskyllä. Maahanmeno -käskyllä se sitten lösähti samaan asentoon kuin ensimmäiselläkin kerralla ja taas ajattelin, että ei se enää toista kertaa tuosta nouse. Vaan kertakäskyllä Nuoli teki toisenkin istumaan nousun. Samoin viimeinen maahanmeno ja lopun istumaannousu onnistuivat ja sitten oli aika tuulettaa. Siinä vaiheessa nauratti niin tuomaria, itseäni kuin henkilökuntaakin (varsinaisia katsojia ei kokeessa saanut olla koronan vuoksi). Viimeisenä liikkeenä meillä oli vielä merkin kierto ja se meni kivan vauhdikkaasti. Ainoa kauneusvirhe oli se, että Nuoli heilutteli hännällään merkin kumoon sitä kiertäessään. 

Toko-kokeen yhteispistemääräksi saimme 288 p., sijoituksen 2/4 ja vieläpä KP:n. Taisi olla meidän lansujen parhaat pisteet AVO-luokan toko-kokeesta ikinä!

Vaikka toko siis pääsikin jo korona-pannasta, niin muuta lajimme rallytoko ja vepe eivät. Vepe-kokeiden peruuntumisen takia kesäsuunnitelmat ovatkin menneet täysin uusiksi, kun tuomarointeja olisi ollut kalenterissa nimenomaan kesä- ja heinäkuussa paljon. Vaan näillä mennään ja katsotaan, pääsemmekö vepeilyä koemielessä harrastamaan vuonna 2020 ollenkaan.

Harrastuksiin tänä vuonna vaikuttaa toki paljon myös se, saammeko pentuja. Nuolen astutusta suunnitellaan seuraavista juoksuista, joita odotetaan heinäkuulla. Urosehdokkaita on ollut mietintämyssyssä  ja valinta kallistuu Raigomillin Quuhullun suuntaan. Ulkomaiset komistukset saavat odottaa parempia aikoja. Onneksi kuitenkin kotimaastakin löytyi sopiva isäkandidaatti. Remun ja Nuolen pentuesuunnitelmista ja ensitreffeistä on lisää tarinaa Pentuesuunnitelmat osiossa.